11 Aralık 2015 Cuma

Pisa'nın Eğik Kulesi

İtalya'nın simgesi Pisa Kulesi, UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alıyor. Kulenin yapımına 1173 yılında başlanmış, çeşitli sorunlardan dolayı iki kez uzun yıllar yapımına ara verilmiş. Bu sebepten dolayı da kulenin yapımında üç farklı mimar çalışmış.
 
Pisa'nın Eğik Kulesi
 
1173 yılında yapımına başlanan kulenin üçüncü katı yapılırken inşaatın kuzeye doğru eğilmeye başladığı görülmüş Kulenin eğilmesinin nedeni temelin derin olmaması ve yapıldığı zeminin yumuşak olmasıdır. Bu eğilme sorunu kulenin kuzeydeki sütünlarının güneydekilere göre uzun yapılmasıyla düzeltilmeye çalışılmış. 
 
Pisa'nın Eğik Kulesi
 
Ülkenin savaşa girmesinden dolayı yapımına 1178'de ara verilen Pisa Kulesi'nin inşaatına 1272'de devam edilmiş. İnşaatı sırasında güneye doğru eğilmeye başlayan kuleyi düzeltmek için bu kez güneydeki sütunlar daha uzun yapılmaya çalışılmış ama sorun çözülmemiş. Çünkü temel hatalı!
 
Pisa'nın Eğik Kulesi
 
1278 yılında kulenin yapımına tekrar ara verilmiş ve 1360 yılında inşaatına devam edilmiş. Kule 1370 yılında tamamlanmış. Eğriliğin artmasını engellemek için kulenin en üst katında bir çalışma yapılmış. Kuzey kısmına ağır çanlar, güneyine ise hafif çanlar konulmuş. Fakat daha da ağırlaşan kule iyice yatmaya başlamış. 
 
Pisa'nın Eğik Kulesi
 
1980'li yıllarda kulenin eğikliği için önlem alınmış. Kulenin ağırlığı fazla baskı yaptığı ikinci katın duvarları, çelik kablolarla sarılarak desteklenmiş.
 
Pisa'nın Eğik Kulesi
 
Son olarak 1999 yılında kulenin kuzey kısmındaki temelin altından toprak çıkarılması kararı alınmış. Bu çalışma sırasında kulenin yıkılmaması için, kule yine çelik halatlarla bağlanmış. Bu çalışma sonucunda ise kulenin eğimi bir miktar azalmış.
 
Pisa'nın Eğik Kulesi
 
Pisa Kulesi'ni ziyaret etmek ister miydin? Bu ilginç hikâye ile ilgili neler düşünüyorsun?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder