Bilim insanları, Ürdün’deki Siyah Çöl’de, yaklaşık 14.500
yıl önce pişirildiği düşünülen bir ekmeğe ait kırıntılar buldular. Arkeologlar
ve tarihçiler ilk ekmeklerin, tarımın başlamasıyla yani yaklaşık 10.000 yıl
önce yapıldığını düşünüyorlardı. Ancak bu keşif tarım yapılmadan önce de ekmek
yapıldığını gösteren bir kanıt oldu.
Taştan yapılmış bir fırının içinde bulunan
ekmek kırıntılarının, mayasız hamurdan yapılan pide benzeri bir ekmeğe ait
olduğu düşünülüyor. Bu ekmek yapılırken yabani buğday ve arpa unu çeşitli bitki
kökleriyle karıştırılıp su eklenerek hamur haline getirilmiş. Hazırlanan hamur
taştan yapılmış bir fırında pişirilmiş. Bilim insanları bu ekmeğin tadının hem
tuzlu hem de biraz tatlı olduğunu belirtiyorlar. Bu keşiften önce bilinen en
eski ekmek Türkiye’de, Çatalhöyük’te bulunmuştu. Bu ekmeğin 9.000 yıl önce
yapıldığı hesaplanmıştı.
Siz bu haber hakkında neler düşünüyorsunuz?
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder