21 Ağustos 2018 Salı

Bu Çip Sayesinde Mikroplar Çabucak Tanımlanabiliyor

Onlarca mikrobu kısa sürede tanımlayabilen ve bilgisayara takılarak kullanılan akıllı bir çip geliştirildi. Yapılması gerek tek şey, hastadan alınan örneği bu çipin üzerine sürmek. Çipin takılı olduğu bilgisayar iki saatten kısa bir süre içinde örnekteki mikropları tanımlıyor. Bu aygıt kullanılırsa gereken tedavi hızlı bir şekilde başlatılabilir, bulaşıcı hastalıkların yayılması önlenebilir ve doğru antibiyotiklerin kullanılması sağlanabilir.


Günümüzde mikroplar laboratuvar ortamında besi ortamında bekletilerek çoğaltılıyor ve bundan sonra tanımlanabiliyor. Ancak bu işlem bazen günlerce hatta haftalarca sürüyor. Bu da mikroplarla mücadeleyi geciktirebiliyor.


Siz bu haber hakkında neler düşünüyorsunuz?

Mars’ta Buz Kütlesi Altında Göl Keşfedildi

İtalya’dan bilim insanlarının yaptığı araştırmalar sonucunda Mars’ta büyük bir göl bulunduğu ortaya çıktı. Bilim insanları, MARSIS adını verdikleri radar sistemiyle gezegen yüzeyinin altındaki tabakaları incelediler. Bunun sonucunda da Mars’ın güney yarıküresinde bir buz kütlesinin altında bulunan göl keşfedildi. Mars’ta suyun izlerine daha önce de rastlanmıştı. Ancak ilk kez bu kadar çok miktarda suyla karşılaşıldı. Bu durum dünya dışı yaşam konusunda çalışan araştırmacılar için oldukça önem taşıyor. Çünkü su yaşam için temel gereksinim olarak görülüyor.


Siz bu haber hakkında neler düşünüyorsunuz?

Bitkisel Atıklardan Doğal Lifler

Bir malzeme bilimi şirketi, geliştirdiği yeni bir teknolojiyle muz kabuğu, ananas yaprağı ve kenevir sapı gibi bitkisel atıkları giysi üretiminde kullanılabilen doğal liflere dönüştürebiliyor. Büyük bir kısmı kompost haline gelen ya da çöpe giden atıklar, bu yeni teknoloji sayesinde yepyeni bir kullanım alanı bulmuş oluyor.


Günümüzde tekstil sektöründe daha çok petrolden elde edilen naylondan yapılan sentetik lifler kullanılıyor. Bu yeni bitkisel lifler doğal ve sürdürebilir olduklarından daha çok kullanılmaları durumunda çevre kirliğinin azalacağı düşünülüyor. Ayrıca çiftçilerin bu tür atıklardan kompost yapmak yerine lif üreterek daha fazla gelir elde edebileceğini öngörüyor.

Siz bu haber hakkında neler düşünüyorsunuz?

Beyaz Balina Yunusların Dilinde Konuşmayı Öğrendi

4 yaşındaki bir beyaz balina, yunuslarla beraber bir havuza koyulmuş. Yunuslar ilk başlarda balinadan korkarak ayrı yüzmüşler. Ama zamanla onu da aralarına almışlar ve grup halinde yüzmeye başlamışlar. Havuzdaki sesleri dinleyen bilim insanları orada yaklaşık 2 ay geçiren beyaz balinanın yunuslarınkine benzer sesler çıkardığını fark etmişler.


Beyaz balinalar çok zeki olmalarıyla biliniyor. İnsanların ve diğer hayvanların çıkardığı seslerin yanı sıra duydukları başka birçok sesi de taklit edebiliyorlar. Bilim insanları bir hayvanın diğer türlerle iletişim kurma çabasıyla sesini değiştirmesine ilk kez tanık olunduğunu düşünüyorlar.

Siz bu haber hakkında neler düşünüyorsunuz?

Geri Dönüştürülmüş Malzemelerden Yapılan Yüzen Park

Hollanda’nın Rotterdam kentinde Maas Nehri’ne yüzer bir park yapılmış, 140 metrekarelik park, altıgen platformlardan oluşturulmuş. Bu platformların tamamı nehirlerden toplanan çöplerin geri dönüştürülmesiyle elde edilen plastikten yapılmış. Platformlar uygun şekilde birleştirilerek insanların ve hayvanların kullanımına sunulmuş.


Kuşlar, salyangozlar, böcekler, balıklar ve mikroorganizmalar bu yüzer parkta yiyecek, barınma ve üreme alanı bulabiliyor. Platformların özel yapısı nehrin hem üstünde hem altında bir bitki örtüsü oluşmasını sağlıyor. Bu durum diğer canlılara da bir yaşam alanı sunduğundan nehrin ekosistemi için faydalı olduğu düşünülüyor.

Siz bu haber hakkında neler düşünüyorsunuz?

Dünyanın En Eski Ekmeği Bulundu


Bilim insanları, Ürdün’deki Siyah Çöl’de, yaklaşık 14.500 yıl önce pişirildiği düşünülen bir ekmeğe ait kırıntılar buldular. Arkeologlar ve tarihçiler ilk ekmeklerin, tarımın başlamasıyla yani yaklaşık 10.000 yıl önce yapıldığını düşünüyorlardı. Ancak bu keşif tarım yapılmadan önce de ekmek yapıldığını gösteren bir kanıt oldu. 
Taştan yapılmış bir fırının içinde bulunan ekmek kırıntılarının, mayasız hamurdan yapılan pide benzeri bir ekmeğe ait olduğu düşünülüyor. Bu ekmek yapılırken yabani buğday ve arpa unu çeşitli bitki kökleriyle karıştırılıp su eklenerek hamur haline getirilmiş. Hazırlanan hamur taştan yapılmış bir fırında pişirilmiş. Bilim insanları bu ekmeğin tadının hem tuzlu hem de biraz tatlı olduğunu belirtiyorlar. Bu keşiften önce bilinen en eski ekmek Türkiye’de, Çatalhöyük’te bulunmuştu. Bu ekmeğin 9.000 yıl önce yapıldığı hesaplanmıştı.


Siz bu haber hakkında neler düşünüyorsunuz?

DNA’daki Eksilmeler Yaşlanmaya Neden Oluyor


Yaşlanınca vücudumuzda bazı değişiklikler olur. Kılların dökülmesi ve cildin kırışması bunlardan bazılarıdır. ABD’deki Birmingham Alabama Üniversitesinden bilim insanları fareler üzerinde yaptıkları bir çalışmayla kıl dökülmesine ve kırışıklığa karşı bir çözüm önerisi getirdiler.
DNA olarak bilinen genetik bilgiyi taşıyan molekül, memeli hücrelerinde hücre çekirdeğinde ve mitokondri adındaki bir organelde bulunuyor. Bilim insanları mitokondriyal DNA’daki koparak eksilmelerin yaşlanmayla ilişkili olabileceğini düşünüyordu. Araştırmada, mitokondriyal DNA’da koparak eksilmeler olduğunda farelerin doğal yaşlanma belirtileri gösterdiği görüldü. Bu DNA’daki eksilen parçalar tamamlandığındaysa farelerdeki doğal yaşlanma belirtileri yok olmaya başladı.
 Araştırma sonucunda mitokondriyal DNA’nın yaşlanma üzerindeki etkisi kesinleşti. Bilim insanları DNA’nın eksilen parçalarını insanlarda da tamamlayabileceklerini, böylece yaşlanma belirtilerini azaltabileceklerini düşünüyorlar.

Siz bu haber hakkında neler düşünüyorsunuz?

9 Ağustos 2018 Perşembe

Naylon Poşetler Yasaklanıyor! *Güncelleme*

Doğada çözünmeyen naylon poşetler ülkemizde çok fazla kullanılıyor. TPF bunun önüne geçmek için önemli bir karar aldı. 1 Ocak 2018 itibariyle naylon poşet önce ücret karşılığında verilecek sonra da tamamen yasaklanacak.
Siz bu haber hakkında neler düşünüyorsunuz?



09.08.2018 Güncelleme: Kesin olarak, ''Naylon Poşetler'' 01.01.2019 tarihinden itibaren para ile satılacaktır. 

05.06.2019 Güncelleme: 25 kuruşa satılıyorlar. :)

6 Ağustos 2018 Pazartesi

Akan Kurşun Kalemler

ABD'li sanatçı ve yapımcı Bobby Duke taş oyma, heykel ve resim sanatlarıyla ilgileniyor. Üstelik ortaya birbirinden ilginç tasarımlar çıkartıyor.

İşte onlardan biri... Sanatçının son eseri, sıvılaşmış kurşun kalemlerin akmasına benzeyen eğlenceli bir fincan.

Siz bu haber hakkında neler düşünüyorsunuz?