21 Temmuz 2018 Cumartesi

Paraşüt Kullanan Örümcekler!

Küçük örümcek türlerinden bazılarının, salgıladıkları ipek ipliklerden oluşan ''paraşütlerle'' havalanabildikleri uzun yıllardır biliniyordu. Almanya'dan bilim insanları bunun nasıl olduğunu anlamak için 14 yengeç örümceği ile bir deney yaptılar. Örümcekleri bir parkta kurdukları kubbe şeklindeki bir platforma yerleştirdiler ve filme aldılar. 
Gözlemlerden elde edilen sonuçlar dikkat çekici. Örümcekler havalanmadan önce hava koşullarını kontrol ediyor. İlk olarak hareketsiz durarak bacaklarındaki kıllarla rüzgarı hissediyorlar. Ön bacaklarından birini ya da birkaçını 5 ile 8 saniye süresince havada tutuyorlar. Sonra rüzgarın yönüne göre vücutlarının konumunu ayarlıyorlar. Koşulların uygun olduğuna karar verince karınlarının altını kaldırıyorlar. Uzunlukları 2 ile 4 metre arasında değişebilen ipek iplikler salgılıyorlar. Birleşerek üçgen şeklini alan bu ipek iplikler rüzgarla havalanmalarını sağlıyor. 

Siz bu haber hakkında ne düşünüyorsunuz?


2 yorum:

  1. Ben paraşüt yaparak uçan örümceği canlı canlı gözlemledim. İstanbul kartal civarında bir otoparkta oturuyordum. Hemen yanımdaki arabanın sol ön farının ucunda küçük bir örümcek dikkatimi çekti. Bu örümcek farın ucunda saklanıyor arada bir ön kaputun üstüne çıkıp dönerek ağ atıyordu. Belki 4-5 defa bunu tekrarladı. Daha sonra attığı ağların ortasına geçti ve hafif yükselme-zıplama hareketi yaptı. Ağ bir paraşüt şeklini aldı ve örümcek bir paraşütçü gibi uçup gitti. Şaşırıp kaldım. O zamanlar kameralı telefonlar yoktu. Benimde böyle bir örümcekten haberim yoktu.

    YanıtlaSil