26 Nisan 2017 Çarşamba

Google, Cassini Uzay Aracı'nın Doodle Yaptı!

Google, Cassini (Cassini-Huygens) uzay aracı için özel logo hazırladı. Google'ın ana sayfasında yer alan "doodle"da, uzay aracının Satürn'ü görüntülemesi esprili şekilde anlatılıyor. 
NASA, Satürn keşif uydusu Cassini'nin yörünge misyonunu tamamlayarak gezegenin halkalarından yüzeyine doğru son yolculuğuna başlayacağını duyurmuştu.  Cassini nihai dalışına 26 Nisan'da (bugün) başlayacağı ve akabinde beş aylık bir yolculuğun ardından 15 Eylül'de gezegenin atmosferine girdikten sonra parçalanarak yok olacak.
Siz bu haber hakkında neler düşünüyorsunuz?

Facebook Zihin Okuyacak!

Teknoloji her geçen gün gelişmeyi sürdürürken son duyurulan haber tüm Dünya'da şok etkisi yarattı! Facebook zihin okuyucu teknolojisi geliştirecek. 
Facebook Zihin Okuma Teknolojisini Geliştireceğini Duyurdu
Günümüzde ilgi alanlarımızı ve yakın geçmişte diğer sitelerde aradığımız içerikleri ana sayfamıza çıkaran Facebook, mesajlaşmayı artık telepati yöntemiyle gerçekleştirebileceğinin haberini verdi.

Siz bu haber hakkında neler düşünüyorsunuz? 

22 Nisan 2017 Cumartesi

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımız Kutlu Olsun!

23.04.1920
23 Nisan 1920 Cuma günü başta Mustafa Kemal olmak üzere, milletvekilleri. Meclis binasına geldiler. Halk ve askerlerin bulunduğu açılış töreninde vatan ve ulusun kurtuluşu için dua edildi. Türkiye Büyük Millet Meclisi en yaşlı üye Sinop milletvekili Şerif Bey’in başkanlığında toplandı. Ulusumuzun içte ve dışta bağımsızlığı, kendi yazgısını kendi yaptığı yönetime başladığı, bütün dünyaya duyuruldu. 
Mecliste ilk sözü Mustafa Kemal almış, meclisin yetkilerini, yapılacak işleri anlatmış ve belgeler okuyarak Mondros silâh, bırakma anlaşmasından Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışına kadar olan bütün olayları birer birer anlatmıştı. 23/24 Nisan 1920 günleri de konuşma yapan Mustafa Kemal Meclise bir önerge vererek, bunda:
“Yeni bir hükümet kurulmasını, Mecliste bulunan milletvekillerinin ulusun yazgısını değiştirecek karara sahip olduğunu, bunun üstünde başka bir kuvvetin olamayacağını, bütün yönetim işlerini yürütebileceğini, Meclis Başkanının bu topluluğun içinden seçilmesi gerektiğini”, savunmuştur. Meclis bu önergeyi aynen kabul etmiş ve Türkiye’nin ilk anayasasını saptamıştır. Bundan sonra Meclis Başkanlığı’na Mustafa Kemal seçilerek, vatanın ve ulusun kurtarılması için çalışmalara başlandı.
Bugün 23 Nisan. Ulu önderimizin bugünü bize armağan edişinin 97.yılı. Bizler yarınların büyükleriyiz. Yaşadığımız ülkeyi yönetenler O'nu sevmeyebilir. Bu nedenle ülkede karışıklıklar çıkabilir... Yine de O'nun ilkelerine sahip çıkmak, onun izinden gitmek bizlerin en büyük görevidir.
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımız kutlu olsun... 
- Ne Mutlu Türk'üm Diyene!

21 Nisan 2017 Cuma

Nasa Metalik Uzay Kumaşı Üretti!

NASA, zorlu uzay görevleri için katkı imalat ile uzay kumaşı üretti. Prototip tasarımını tanıttığı kumaş, ortam şartlarına kolaylık uyum sağlayabiliyor.
Kumaşın dış çevre koşullarına göre özelliklerinin değişmesi aslında yapısında kullanılan malzemeyle bir 4 boyutlu baskı ürünü olduğunu gösteriyor. Çünkü mühendisler istenen bir geometriyi hem de doğrudan malzemeye işliyor hem de malzemenin birden çok fonksiyonu içermesine olanak tanınıyor.
Uzay Ajansı, kumaşın potansiyel olarak katlanabilir büyük antenlerde, uzay aracı izolasyonunda, şekil değiştiren bölgelerde, esnek ve yalıtılmış ayak pedleri gibi çeşitli uygulamalara sahip olduğunu belirtiyor.

Siz bu haber hakkında neler düşünüyorsunuz?

NASA'dan Önemli Haber!

Geçen hafta,önemli bir açıklama yapmak için basın temsilcilerini davet eden NASA görevlileri, Dünya dışında yaşamın olabileceği en olası yerleri açıkladı.
Şu an görevde olan Cassini uzay aracının topladığı verilere göre Jüpiter'in uydusu Europave Satürn'ün uydusu Enceladus, Dünya'dan sonra yaşamın mümkün olduğu yerlerin başında geliyor. Çünkü buzullarla örtülü olan uyduların alt tabakalarında okyanuslar gizli!
Canlı Yaşamının Olabileceği Yeni Uydular Bulundu
Okyanus Dünyalar olarak adlandırılan bu iki uydudan özellikle Enceladus, bizim bildiğimiz anlamda canlı yaşamı için gereken tüm fonksiyonlara sahip. Uyduda bol miktarda hidrojen gazı da mevcut.

Siz bu haber hakkında neler düşünüyorsunuz?

Lale Festivali Başladı!

Sarı, mavi, pembe, kırmızı, beyaz... Rengarenk laleler gözümüzü gönlümüzü şenlendirdi. Bir de işin içine sanat girince çok daha ilgi çekici oluyor. Belediyeler lalelerden çeşit çeşit motifler yaptılar.
Tüm Türkiye'de Laleler Açtı
Tüm Türkiye'de Laleler Açtı
Tüm Türkiye'de Laleler Açtı
Tüm Türkiye'de Laleler Açtı
Tüm Türkiye'de Laleler Açtı
Siz bu haber hakkında neler düşünüyorsunuz?

Jüpiter'in İlginç Yol Arkadaşı!

Asteroitlerin çoğu Jüpiter ile Mars arasında bulunan yörüngelerde dolanıyor. Ancak,Jüpiter'le aynı yörüngede dolanan ve ''Truvalılar'' olarak adlandırılan çok sayıda başka asteroit de var. Bu gök cisimlerinin hepsi Güneş'in çevresinde gezegenle aynı yönde dolanıyor. Bu asteroidin ters yönde dolanmasına karşın Jüpiter'in şiddetli kütle çekiminin etkisiyle gezegenle nasıl çarpışmadığı merak konusuydu.
Kanada'daki ''Batı Ontario Üniversitesi'nden'' araştırmacılar asteroidin yörüngesini inceleyerek bunun nedenini ortaya çıkardı. Asteroit yörüngedeki turu sırasında iki kez Jüpiter'in yakınına geliyor. Bu yakınlaşmaların birinde gezegen kütle çekimi asteroidin yörüngesini değiştiriyor. İkinci yakın geçişte yörünge yeniden değişiyor ve bir önceki şekline dönüyor.
Bu sürekli böyle devam ediyor. Araştırmacılar asteroidin yaklaşık bir milyon yıldır yörüngesinde bu şekilde dolandığını ve daha bir milyon kadar da bu şekilde dolanabileceğini belirtiyorlar.

Siz bu haber hakkında neler düşünüyorsunuz?

Dünya'nın En Küçük Otomobilleri Yarışıyor!

Nanoteknoloji alanında çalışan araştırmacılar,atomları bir araya getirerek dünyanın en küçük makinelerini yaratmaya çalışıyorlar. Bu fotoğrafta gördüğünüz küçücük yarış otomobilleri gibi. Bu nano yarış otomobillerinin her biri birkaç yüz atomdan oluşuyor. Araştırmacılar bu otomobillerle bir yarış düzenlemeyi planlıyor. 
28.04.2017'de başlayacak yarışta,dört farklı araştırma ekibinin tasarladığı nano yarış otomobilleri yarışacak.Otomobillerin ortalama hızının saatte 5 nanometre olması bekleniyor. Yarış bir elektron mikroskobunun içindeki elektrik akımları sayesinde gerçekleşecek. Nano yarış otomobillerin yarışını 28-29 Nisan'da internette http://nanocar-race.cnrs.fr/ adresinde izleyebilirsiniz.

Siz bu haber hakkında neler düşünüyorsunuz? 

Kukulkan Piramidi'nin İçinden Bir Piramit Daha Çıktı!

Arkeologlar Meksika'da bulunan yaklaşık 30 metre yüksekliğindeki Kukulkan Piramidi'nin içinde yaklaşık 10 metre yüksekliğinde bir piramit bulunduğunu keşfetti. 1900'lü yılların başında yapılan bir araştırmada Kukulkan Piramidi'nin içinde yaklaşık 20 metre yüksekliğinde ikinci bir piramit olduğu anlaşılmıştı. 
Bilim insanları en içte kalan küçük piramidin 500-800 yılları arasında,ortanca piramidin 800-1000 yılları arasında, en dıştaki büyük piramidin ise 1050-1300 yılları arasında yapıldığını tahmin ediyor. Yeni keşfedilen piramidin yapıldığı yıllarda o bölgede yaşayan halkın bilinmeyen birçok özelliğini ortaya çıkaracağı düşünülüyor. 

Siz bu haber hakkında neler düşünüyorsunuz?

Bombus Arıları Ziyaret Ettikleri Çiçeklerde Kokulu İzler Bırakıyor!

Bombus arıları ayaklarından kokulu bir madde salgılıyor. Bu madde ayaklarını değdirdikleri her yerde kokulu bir iz bırakmalarını sağlıyor. Araştırmacılar bu izlerin diğer bombus arıları tarafından algılanabildiğini gözlemlemişler.
Bombus arıları kokunun sahibinin kendi kovanından mı yoksa başka bir kovandan mı olduğunu da ayırt edebiliyor. Araştırmacılar bombus arılarının bu sayede daha önceden ziyaret edilmemiş çiçekleri saptayarak daha iyi beslenebildiğini düşünüyorlar. 

Siz bu haber hakkında neler düşünüyorsunuz?

16 Nisan 2017 Pazar

Mars Yüzeyindeki Gizemli Çizgiler!

Mars yüzeyindeki eğimli bölgelerde zaman zaman çizgi şeklinde bazı desenler ortaya çıkıyor.Bu çizgiler özellikle en sıcak zamanlarda ve en sıcak yerlerde görülüyor. Bu nedenle bu çizgilerin,gezegenin yüzeyindeki donmuş haldeki suyun eriyerek yamaçlardan aşağı akmasıyla oluştuğu düşünülüyordu. 
Fransa'daki Paris-Sud Üniversitesi'nden araştırmacılar bu çizgilerin oluşumuna farklı bir açıklama getirdi. Buna göre çizgiler yamaçlardan aşağı akan kum nedeniyle oluşuyor. Araştırmacılara göre güneş ışığı Mars yüzeyindeki kumların yalnızca yüzeye yakın olan üst kısımlarını ısıtıyor. 
Üst kısımlardaki kumla iç kısımlardaki kum arasında oluşan sıcaklık farkı, üst kısımlardaki kum parçacıklarının hareketlenip yamaçlardan aşağı doğru kaymasına neden oluyor. 
Siz bu haber hakkında neler düşünüyorsunuz?

15 Nisan 2017 Cumartesi

Kağıtları Katlayarak Yaptı!

İspanyol sanatçı Gonzalo Garcia Calvo kağıt katlama sanatında yeni bir çığır açtı! Tasarladığı hayvan figürlerini sadece kağıtları katlayarak yaptığına inanmak güç ancak bunlar tamamen gerçek...
Kağıtları Katlayarak Yaptı!
Kağıtları Katlayarak Yaptı!
Kağıtları Katlayarak Yaptı!
Kağıtları Katlayarak Yaptı!
Kağıtları Katlayarak Yaptı!
Kağıtları Katlayarak Yaptı!
 Siz bu haber hakkında neler düşünüyorsunuz?

Stres Çarkı!

Çoğunluğu 3D yazıcı ile üretilen bu yeni trendlerden olan Stres Çarkı çok eğlenceli. :))
Yeni Trend Stres Çarkı
Aslında çok basit bir düzenek olarak hazırlanan stres çarkları renk renk ve model model üretiliyor. Favori olan Batman modelli çark.
Yeni Trend Stres Çarkı
İki parmağınız arasına sıkıştırdığınız çarkı diğer parmaklarınızla döndürüyorsunuz ve stresinizin geçtiği söyleniyor.

Siz bu haber hakkında neler düşünüyorsunuz?

9 Nisan 2017 Pazar

Esrarengiz Mantarlar!

Japon sanatçı, Yukio Takano  gizli LED ışıklarla içeriden aydınlatılmış boyalı reçinelerle mantar oluşturuyor. Gerçek kütüklerin içine yaptığı bu çalışma ile sanki mantarlar kendiliğinden aydınlatılmış gibi oluyor. İlk çalışmasını on iki yıl önce yapmaya başlayan Takano çok başarılı! 
Esrarengiz Mantarlar 
 
Takano bu mantarların gerçek olduğunu söylüyor, ama uzaktan bakınca sanki oyuncakmış gibi görünüyorlar... 
Esrarengiz Mantarlar
Esrarengiz Mantarlar
Esrarengiz Mantarlar
Esrarengiz Mantarlar Esrarengiz Mantarlar
Siz bu haber hakkında neler düşünüyorsunuz? 

İlginç Giysiler!

Shamekh Bluwi, oldukça ilginç bir tasarımcı. O, doğa ile resmi buluşturuyor ve ortaya sıra dışı şeyler çıkıyor. 
 İlginç Giysilerİlginç Giysilerİlginç Giysilerİlginç Giysiler
İlginç Giysiler
İlginç Giysiler
İlginç Giysiler
İlginç Giysiler
İlginç Giysiler
Siz bu haber hakkında neler düşünüyorsunuz? 

İlginç Jeolojik Oluşumlar! #1

1- Büyük Mavi Çukur: Lighthouse Resifi,Belize Açıkları. 
○ Daire şeklinde büyük bir sualtı obruğudur. 300 metre çapında ve 125 metre derinliğindedir. 
○ Sualtı obrukları,bir yada birden çok mağaranın tavanlarının çökmesi ve bu mağaraların deniz ya da okyanus suları altında kalmasıyla oluşan çukurlardır. 

2- Taş Ormanı: Yunnan Eyaleti, Çin. 
Bölge,kireçtaşının yeryüzü hareketleri sonucunda yükselmesi, sonra da su ve rüzgarın etkisiyle aşınmasıyla günümüzdeki görünümünü almıştır. 
○ Kireçtaşı kalsiyum karbonatın çökelmesi ya da deniz canlılarının kabuk ve iskeletlerinin zamanla birikip taşlaşmasıyla oluşan bir kayaçtır.

3- Zhangye Danxia Jeoparkı: Kansu Eyaleti, Çin.
○ Kumtaşı ve çeşitli mineraller,milyonlarca yıl boyunca katmanlar halinde üst üste yığılmıştır. 
○ Yığılan katmanlar yeryüzü hareketleri sonucunda yer değiştirmiş, su ve rüzgarın etkisiyle aşınarak tepe,vadi,mağara gibi çok sayıda yer şekli oluşturmuştur.

Siz bu haber hakkında neler düşünüyorsunuz? / Bilim Çocuk - Mart 2017