26 Ocak 2017 Perşembe

Işıklı Cam Resim Sanatı:Vitray!

Vitray; renkli cam parçalarının belirli bir kompozisyon oluşturacak şekilde birleştirilmesiyle yapılan bir cam süsleme sanatı. Antik Çağ'da Mısırlıların renkli camları işlemesiyle başlayan, Antik Romalılarca geliştirilen ve Türklerin de önemli katkılarıyla günümüze kadar gelen uzun bir geçmişe sahip.
Vitraylar uzunca bir dönem boyunca çoğunlukla cami,kilise gibi dini yapıların ve devlet sarayları gibi binaların pencerelerinde görülüyor. İlk vitraylar yapılırken kurşun çubuklar iki yandan oyuluyor ve bu oyuklara cam parçaları yerleştiriliyormuş. Su sızdırmaması için boşluklar cam macunuyla dolduruluyormuş. Sonraları bu boşluklar eritilmiş kurşun ya da lehimle doldurulmuş.Vitray sanatında 16.yüzyıla kadar çok önemli eserler ortaya çıkmasına rağmen 13.yüzyıldan sonra bir duraklama yaşanmış.
Bu sanat 19.yüzyılda ortaya çıkan ve Yeni Sanat olarak bilinen Art Nouveau sanat anlayışında süsleme amacıyla vitraya geniş yer verilmiş. 20.yüzyılın başlarında Louis Comfort Tiffany adlı sanatçı bir vitray tekniği geliştirmiş. Tiffany tekniği adı verilen bu teknikte camların çevresine bakır folyo sarılıyor,sonra camlar bir araya getiriliyor. Bakır folyonun eritilmesiyle camlar birleştiriliyor. Günümüzde de kullanılan bu teknik küçük cam parçalarının birleştirilmesinde kolaylık sağlıyor. 

Siz bu haber hakkında neler düşünüyorsunuz? 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder