31 Ocak 2017 Salı

İnternet'in Fenomen Şifreleri!

Keeper isimli güvenli internet şifreleri öneren şirket dünyanın büyük bir kısmını kapsayan bir araştırma yaptı ve 2016'nın en çok tercih edilen şifrelerini açıkladı...
Araştırmalar sonucunda ortaya çıkan şifreler konusunda tüm internet kullanıcılarını uyaran şirket özellikle 123456, 123456789, 111111, qwerty ve 'şifre' gibi klasikleşmiş şifrelere dikkat çekerek 'artık bu şifreleri kullanmayın!' uyarısında bulundu.
Fenomen olan şifrelerin arasında adlarımız ve soyadlarımız da yaygın bir şekilde bulunuyor. Siz en iyisi bu şifrelerinizi en baştan değiştirin. :)

Siz bu haber hakkında neler düşünüyorsunuz? 

30 Ocak 2017 Pazartesi

WhatsApp Üzecek!

WhatsApp, yeni yaptığı açıklamayla bazı eski telefon sahiplerini üzdü. En gözde mobil mesajlaşma programlarından biri olan WhatsApp, bundan böyle iOS 6, Android 2.3 ve Windows Phone 7'den eski sürümlere sahip telefonlarda çalışmayacak.

Siz bu haber hakkında neler düşünüyorsunuz?

Fotoğrafın Üzerindeki Resim!

Meera Latkar Hindistan'da yaşayan bir genç kız. Bu genç kız fotoğrafların üzerine resimler çiziyor. Bu resimler çok ilginç. Gören herkes şaşırıyor.
Orada Ne Yapıyor Sence? 
Orada Ne Yapıyor Sence?
Orada Ne Yapıyor Sence? 
Orada Ne Yapıyor Sence?
Orada Ne Yapıyor Sence? 
Orada Ne Yapıyor Sence?

Siz bu haber hakkında neler düşünüyorsunuz?

Snapchat'a Rakip!

Snapchat, filtrelerini sürekli yenileyerek tüm dünyadaki popülerliğini korurken yepyeni bir görünümle Çin'de geliştirilen fotoğraf uygulaması Meitu,emin adımlarla hemen hemen her telefonda yerini almayı planlıyor. Uygulama Güney Koreli teknoloji tutkunları sayesinde dünyaya açıldı!
Şu an Avrupa ülkelerinde de yayılmaya başlayan uygulama, bu sayede Türkiye'de de kullanılmaya başlandı. İstediğiniz fotoğrafı anında düzenleyen ve fotoğraflarınızı bambaşka hale getiren uygulama işlem sonunda sizi anime karakterine dönüştürüyor!
Meitu Fotoğraflarınızı Anime Karakterlere Çeviriyor!
Snapchat'i ve filtrelerini devirecek kadar popüler bir uygulama olmasa da epey bir kullanıcısı var. 

Siz bu haber hakkında neler düşünüyorsunuz?

27 Ocak 2017 Cuma

Water Cake!

Japonya'dan bir Twitter kullanıcısının geçtiğimiz günlerde yaptığı pasta oldukça konuşuluyor.  "Bu nasıl pasta?" diyebilirsiniz ancak şaka değil, bu gerçekten bir pasta. Japon Twitter kullancısı ''mithiruka'' (su pastası) adını verdiği pastayı tamamen evde hazırlamış.
Jöle kıvamına sahip olan pastaya kedi şekli vermiş ve bu fotoğraf sosyal medyada yayılmış.
Bu Nasıl Pasta?
Şimdilerde kendi "su pastasını" yapmaya çalışanlar, değişik şekiller verilmiş şeffaf pasta tasarımlarını paylaşıyorlar. ''Su pastası'' internette ''Water Cake'' olarak da biliniyor. 

Siz bu haber hakkında neler düşünüyorsunuz?

Plüton'dan Şaşırtan Görüntü!

Geçtiğimiz günlerde NASA'nın New Horizons (Yeni Ufuklar) adlı uzay aracından Plüton'a ait oldukça şaşırtıcı bir görüntü geldi. Öncelikle görüntülerdeki gri renkteki yapılara bir anlam veremeyen yetkililer, biraz daha detaylı incelemenin ardından bunların ne olduğunu anladı.
Bunlar, Plüton'da bulunan ve 500 metreye kadar yükselen buz kütleleriydi. Daha önce böyle bir görüntüye özellikle de Plüton gibi bir cüce gezegende rastlamayan bilim insanları oldukça heyecanlı.
Plüton'dan Şaşırtan Görüntü 
Bu tip buz kütleleri yalnızca atmosferi olan bir gezegende oluşabiliyor. Bilim adamları konu üzerindeki araştırmalarını sürdürüyor. 

Siz bu haber hakkında neler düşünüyorsunuz?

26 Ocak 2017 Perşembe

Işıklı Cam Resim Sanatı:Vitray!

Vitray; renkli cam parçalarının belirli bir kompozisyon oluşturacak şekilde birleştirilmesiyle yapılan bir cam süsleme sanatı. Antik Çağ'da Mısırlıların renkli camları işlemesiyle başlayan, Antik Romalılarca geliştirilen ve Türklerin de önemli katkılarıyla günümüze kadar gelen uzun bir geçmişe sahip.
Vitraylar uzunca bir dönem boyunca çoğunlukla cami,kilise gibi dini yapıların ve devlet sarayları gibi binaların pencerelerinde görülüyor. İlk vitraylar yapılırken kurşun çubuklar iki yandan oyuluyor ve bu oyuklara cam parçaları yerleştiriliyormuş. Su sızdırmaması için boşluklar cam macunuyla dolduruluyormuş. Sonraları bu boşluklar eritilmiş kurşun ya da lehimle doldurulmuş.Vitray sanatında 16.yüzyıla kadar çok önemli eserler ortaya çıkmasına rağmen 13.yüzyıldan sonra bir duraklama yaşanmış.
Bu sanat 19.yüzyılda ortaya çıkan ve Yeni Sanat olarak bilinen Art Nouveau sanat anlayışında süsleme amacıyla vitraya geniş yer verilmiş. 20.yüzyılın başlarında Louis Comfort Tiffany adlı sanatçı bir vitray tekniği geliştirmiş. Tiffany tekniği adı verilen bu teknikte camların çevresine bakır folyo sarılıyor,sonra camlar bir araya getiriliyor. Bakır folyonun eritilmesiyle camlar birleştiriliyor. Günümüzde de kullanılan bu teknik küçük cam parçalarının birleştirilmesinde kolaylık sağlıyor. 

Siz bu haber hakkında neler düşünüyorsunuz? 

Bloody Mary Efsanesi!

Çeşitli dizi ve filmlerde adını duyduğunuz Bloody Mary; aslında bir içkinin adıdır. Bu içki; votka ve domates suyu ile yapılır. Fakat dizi ve filmlerde adını duyduğunuz Bloody Mary; bir efsanenin adıdır. Çoğunuzun adını ''Supernatural'da'' duyduğunuz efsaneye göre Bloody Mary;yaklaşık 150 yıl önce yaşamış bir kız çocuğu. Amansız bir hastalığa yakalandığı; teknolojinin gelişmemiş olması nedeniyle anlaşılamamış.
 Bir gün kızın kalbi aniden durmuş,doktorlar ailesine öldüğünü söylemişler. Aile,kızlarının ani ölümüne anlam verememiş. Cenaze töreninde kızın koluna bir iplik takmışlar ve yaşıyorsa kolundaki iplik çanı çekince çalar diye düşünmüşler. Ondan sonra ise tüm aile bara içki içmeye gitmiş. Dönüşte tekrar kızın mezarına bakmaya gitmişler. Bir de ne görsünler! Zavallı kızcağız tabutun kapağını açabilmek için tabutu kazımış.
Söylentilere göre - ki bunlar farklılar - ayna önünde ismini tekrarladığımızda Mary görünüyor ya da yanımıza geliyormuş. Bunun çeşitleri de şunlar;
  • Aynanın karşısına geçin,oda kapkaranlık olsun 3 kez Bloody Mary diye seslenin. 
  • Mumla aydınlatılmış karanlık bir odada 13 kere Bloody Marry diye seslenin.
  • Karanlık olan bir banyoya gidin, ''I believe in Marry Worth'' (Mary Worth'a inanıyorum) diye seslenin.
Siz bu haber hakkında neler düşünüyorsunuz? ''Alıntıdır.''

25 Ocak 2017 Çarşamba

Şimşek Çakınca Neden Işık Çıkar?

Şimşek ve yıldırım,bulutların içindeki ya da bulutla yer arasındaki elektrik akımı sonucu oluşur. Çok yüksek enerjiye sahip olan bu elektrik akımı, içinden geçtiği havadaki molekülleri enerjiyle yükler. Ancak hemen sonra moleküllerin enerjisi normal düzeyine düşer. 
Moleküller bu sırada ortaya çıkan enerjiyi ışık olarak yayarlar. Bunun yanı sıra içinden elektrik akımı geçen hava aşırı ısınır. Bu da havanın az da olsa ışık yaymasına neden olur. İşte şimşek çakınca gördüğümüz ışığın nedenleri bunlardır.

Siz bu haber hakkında neler düşünüyorsunuz? / Bilim Çocuk / Ocak 2017

Evrenin Bugüne Kadarki En Büyük Fotoğrafı!

Hawaii Üniversite'sindeki Astronomi Enstitüsü tarafından yürütülen Pan-STARRS projesi kapsamında, bilim insanları uzun süredir evrenin görebildiğimiz bölümünün en detaylı haritasını oluşturmak için çalışıyorlardı. Dört yıldır üzerinde çalışılan fotoğraf geçtiğimiz ay yayımlandı.
3 milyar gök cisminin yer aldığı fotoğrafın bilim insanları, öğrenciler ve meraklıların yeni keşifler yapması için bir kaynak olabileceği belirtiliyor. Fotoğraf o kadar büyük ki baskısı alınacak olsa yaklaşık 2,4 kilometre uzunluğunda bir kağıt gerekirdi.

Siz bu haber hakkında neler düşünüyorsunuz? / Bilim Çocuk / Ocak 2017 

Dinozor Yavruları Ne Kadar Sürede Yumurtadan Çıkar?

ABD'de yapılan bir araştırmada, farklı dinozor cinslerine ait iki dinozor yumurtası fosili içindeki embriyoların diş gelişimi incelenmiş. Buna göre ''Protoceratops'' cinsine ait embriyonun diş gelişimin yaklaşık 3 aylık bir süreci gösterdiği belirlenmiş. ''Hypacrosaurus'' cinsine ait olan embriyonun diş gelişiminin ise yaklaşık altı aylık bir süreci gösterdiği belirlenmiş. 
Araştırmacılar dinozor yumurtalarının çatlaması için uzun bir süre gerektiği sonucuna ulaşmışlar. Bu sürenin de en az 3 ay olduğunu hesaplamışlar. Dinozorların uzun kuluçka süreleriyle yeryüzünden yok olmaları arasında bir bağlantı olabileceği düşünülüyor. 

Siz bu haber hakkında neler düşünüyorsunuz? 

22 Ocak 2017 Pazar

İlaç Üretiminde Fotosentez'den Esinlendiler!

Hollanda'da bulunan ''Eindhoven Teknik Üniversite'sinden'' bilim insanları ilaç üretiminde yapay yapraklardan yararlandı. Bu yapay yapraklar güneş ışığından yararlanarak ilaç üretiyor. Tıpkı gerçek yaprakların güneş ışığını kullanarak besin üretmesi gibi.
Işık, yapay yaprakların içlerinde bulunan moleküllerin kimyasal tepkimeye girmeleri için gereken enerjiyi sağlıyor. Başlayan kimyasal tepkimeyle istenilen moleküllerden belirli ilaçlar üretiliyor.

Siz bu haber hakkında neler düşünüyorsunuz? / Bilim Çocuk / Ocak 2017

2016 En Sıcak Yıl!

Avrupa Birliği İklim Değişikliği Programı Copernicus, 1880-2016 yılları arasındaki küresel yıllık ortalama yüzey sıcaklıklarını bir rapor halinde yayımladı. Buna göre 2016 yılı, küresel sıcaklıklarını kaydedilmeye başlandığı 1880 yılından günümüze kadar yaşanan en sıcak yıl oldu. 
Rapora göre 2016'da Dünya'daki küresel yıllık ortalama sıcaklığı 14,8°C olarak hesaplanmış. Bu da atmosfere sera gazlarının yoğun olarak salınmaya başlandığı ''Sanayi Devrimi'' öncesine göre 1,3°C  daha yüksek. 

Siz bu haber hakkında neler düşünüyorsunuz? / Bilim Çocuk / Ocak 2017

Yenilenebilir Enerji Bir Numara!

Dünya Ekonomik Forumu geçtiğimiz günlerde bir rapor yayımladı. Bu rapora göre artık güneş ve rüzgar enerjisi elde etmek, fosil yakıtlardan enerji elde etmek kadar ekonomik. Yenilenebilir enerjinin eskisine göre çok daha ekonomik bir enerji kaynağı haline gelmesinde, son beş yılda bu alana yapılan yatırımların etkili olduğu düşünülüyor.
Teknolojik gelişmeler sonucunda güneş panellerinin donanım ve kurulum maliyetleriyle rüzgar tribünlerinin üretim ve kurulum maliyetleri de düştü. Bu gelişmeler yenilenebilir enerjinin önemli bir dönüm noktasına ulaştığını gösteriyor. Yenilenebilir enerji kaynaklarının ekonomik hale gelmesi ileride küresel ısınmanın önüne geçebilmek için önemli. 

Siz bu haber hakkında neler düşünüyorsunuz? Bilim Çocuk/ Ocak 2017

Yeni Organımız Mezenter!

İnsan vücudunun sindirim sisteminde ''Mezenter'' adlı bir parça bulunuyor. Yakın zamana kadar mezenterin kalın ve ince bağırsakları karın duvarına bağlayan zarsı doku kıvrımları olduğu düşünülüyordu. Ancak; son yıllarda yapılan çalışmalar zarsı doku kıvrımları olduğu düşünülen ''Mezenter'in'' tek parçadan oluşan ayrı bir organ olduğunu ortaya çıkardı. 

İrlandalı bilim insanı Calvin Coffey'e göre mezenterin organ olduğunun keşfi önemli bir gelişme. Bundan sonra çalışmalar mezenterin yapısını ve işlevlerini daha iyi anlamaya yoğunlaştırılıcak. 

Siz bu haber hakkında neler düşünüyorsunuz?

Çitaların Soyu Tehlikede!

''ABD Ulusal Bilimler Akademisi'nden'' araştırmacıların yaptığı açıklamaya göre Dünya'da yaklaşık 7.100 çita kalmış. Bunun nedeninin çok uzun mesafeler kat edebilen çitaların vahşi yaşamın korunduğu alanların dışına çıkmaları olduğu düşünülüyor. Bu alanların dışında çitaların avladığı hayvanların sayısı azalıyor. Aynı zamanda çitaları avlayanların sayısı da bu korumasız alanlarda artıyor.
Bu nedenlerle çitaların soyu tehlikede. Çitalar şu anda, ''Uluslararası Doğa'yı Koruma Birliği'nin (IUCN)'' hazırladığı, soyu tehdit altında olan hayvanların yer aldığı ''Kırmızı Liste'de'' ''duyarlı kategorisinde'' yer alıyor. Araştırmacılar çitanın ''duyarlı kategorisinden'' daha riskli bir kategori olan ''tehlike kategori'sine'' alınmasını istiyor.

Siz bu haber hakkında neler düşünüyorsunuz?

15 Ocak 2017 Pazar

Larvalar Plastikle Beslenmeyi Tercih Ediyor!

Denizlere atılan plastikler güneş ışınları ve kimyasal çözünmeler sonucunda çok küçük parçalara ayrılıyor. İsveçli biliminsanları yaptıkları bir araştırmada plastik kirliliğinin ''tatlı su  ve turna balığı larvaları'' üzerindeki etkisini inceledi. Araştırma sonucunda bu balık larvalarının plankton gibi normal besinler yerine çok küçük plastik parçalarını yedikleri ortaya çıktı. 
Araştırmada plastikle beslenen larvaların temiz sularda yaşayan larvalardan daha küçük ve daha yavaş olduğu, ayrıca avcı balıklar tarafından daha kolay avlandığı görüldü. Araştırmacılar diğer balık türü larvalarının da plastik kirliliğinden benzer şekilde etkilendiğini düşünüyor. Bu da plastik kirliliğinin su ekosisteminde balık sayısının azalması ve besin zincirinin bozulması gibi ciddi sorunlara yol açacağını gösteriyor. 

Siz bu haber hakkında neler düşünüyorsunuz?


Sürücüsüz Minibüs Yollarda!

Geçtiğimiz aylarda ABD'li bir firma tarafından geliştirilen sürücüsüz minibüs, Washington kentinde kısıtlı bir alanda ilk yolcularını taşımaya başladı. ''Olli'' adı verilen ve saatte 40 kilometre hıza ulaşabilen bu minibüs on iki yolcu taşıyabiliyor.  
Elektrikle çalışan minibüsün birçok parçası üç boyutlu yazıcıda üretilmiş. Minibüs sahip olduğu yapay zeka sistemi sayesinde yolcularla sesli iletişim kurabiliyor. Aracın üniversite kampüslerinde ve havaalanlarında kullanılması planlanıyor. 

Siz bu haber hakkında neler düşünüyorsunuz? 

Çöl Yosunu Su İhtiyacını Yapraklarıyla Karşılıyor!

ABD'li ve Çinli biliminsanları tarafından yapılan bir araştırmaya göre Latince adı ''Syntrichia Caninervis'' olan bir çöl yosunu türü, su gereksinimini karşılamak için köklerini değil yapraklarının uç kısmında bulunan saç benzeri yapıları kullanıyor. Bitki bu yapılar sayesinde havadaki su buharını ve küçük yağmur damlalarını toplayabiliyor. 
Su damlacıklar halinde bu yapılardaki çok ince kanallarda birikiyor. Bu damlacıklar yeterli büyüklüğe ulaştığındaysa yapraklara doğru harekete geçerek yapraklara ulaşıyor.

Siz bu haber hakkında neler düşünüyorsunuz?

Dünya'nın En Büyük Etçil Dinozorunun Ayak İzi!

Bazen bir canlının bıraktığı izler de fosilleşerek günümüze kadar gelebilir. Tıpkı bu dev dinozor ayak izi gibi. Geçtiğimiz günlerde Bolivya'da bulunan bu ayak izi fosilinin boyu yaklaşık 1,2 metre. Araştırmacılar, bu ayak izini bırakan dinozorun boyunun 15 metreyi bulabileceğini söylüyorlar. Araştırmacılara göre bu ayak izi çok büyük bir olasılıkla ''Abelisaurus'a'' ait. 
''Abelisaurus'lar'' günümüzden 70-80 milyon yıl önce, ''Kretase Dönemi'nin'' sonunda yaşamışlardı. Görünümleri onlarla aynı dönemde yaşamış olan ''Tyrannosaurus'' cinsi dinozorlara çok benziyordu. Onlar da etçildi ve iki ayak üzerinde dolaşıyorlardı. Aralarındaki tek fark ''Abelisaurus'ların''  güney yarımkürede, ''Tyrannosaurus'ların'' kuzey yarımkürede görülmesiydi. 

Siz bu haber hakkında neler düşünüyorsunuz?

Geleceğin Çiftliği!

Aşağıdaki resimde gördüğünüz yer bir çiftlik. Ancak bu çiftlikte gübre,fosil yakıtlar ve yeraltı suyu kullanılmıyor. Avustralya'daki bir çölde kurulmuş olan ''Sundrop'' adlı bu çiftlikte, deniz suyu ve güneş enerjisi kullanılarak domates yetiştiriliyor. Deniz suyu en yakın deniz kıyısından borularla çiftliğe getiriliyor. 
Güneş enerjisiyle çalışan bir arıtma tesisinde deniz suyu arıtılıyor. Arıtılmış su serada yetiştirilen domates bitkilerinin sulanması için kullanılıyor. Bu çiftlikte üretilen ilk domatesler Avustralya'daki bazı marketlerde satışa sunulmuş bile. 

Siz bu haber hakkında neler düşünüyorsunuz?

İzlanda'da Magmadan Elektrik Üretilecek!

İzlanda ''Jeotermal'' enerji kaynakları bakımından zengin bir ülke. Ülkede çok sayıda sıcak su kaynağı ve yanardağ bulunuyor. ''Jeotermal'' enerji elde etmek için yer kabuğunun içindeki sıcak su kaynaklarına ulaşan kuyular açılıyor. Bu kuyulardan elde edilen buhar,elektrik elde etmede ve ısınmada kullanılıyor. İzlanda'da bu kadar çok sıcak su kaynağı ve yanardağ bulunmasının nedeni; ülkenin,yer kabuğunu ''tektonik levhaların'' birleştiği yerlerden birinde olması.
 Şu sıralar İzlanda'da uzmanlar,magmanın yer kabuğunun içine sızmış olduğu bölgelerden birinde 5 kilometre derinliğinde bir kuyu kazıyorlar. Bu kuyuyla magmaya ulaşarak onun ısısından yararlanacaklar. Bu kuyudaki çok yüksek ısılı buhar sayesinde büyük miktarda elektrik üretebileceğini düşünüyorlar. 

Siz bu haber hakkında neler düşünüyorsunuz?

7 Ocak 2017 Cumartesi

Dünya'nın Son 1 Yılı!

Son 1 yılda neler yaptığınızı hatırlıyor musunuz? Biraz gayretle, en azından sizin için önemli olan anları, belki biraz da gündemi hatırlayabilirsiniz. Peki son 1 yılınız uzaydan nasıl görünüyordu? 
NASA'nın uzaydan fotoğraf çeken EPIC adını verdiği bir kamerası var. Oldukça yüksek çözünürlüklü fotoğraflar çeken EPIC, ilk fotoğrafını 2015 yılının Temmuz ayında göndermiş.
Ardından 1 sene boyunca 300 binin üzerinde fotoğraf çekmiş. NASA'daki yetkililer ise bu fotoğrafları almış ve bir araya getirerek Dünya'nın son 1 yılını belgelemişler. Oldukça güzel ve düşündürücü olan bu videoyu izlemenizi tavsiye ederim.
Geçtiğimiz bir yılda hayatınızda ne olaylar oldu, belki okulunuzu bitirdiniz, belki birine aşık oldunuz,belki okul birincisi oldunuz,belki de başınızdan kötü şeyler geçti. Ama ne olursa olsun, 1 milyon mil uzaktan da olsa, gördüğünüz gibi Dünya dönmeye ve hayat ilerlemeye devam ediyor.

Siz bu haber hakkında neler düşünüyorsunuz?

Fillerin Arasındaki Panda!

İnternette milyonlarca kişiyi dikkat testine sokan bulmacaların bir yenisiyle daha karşınızdayız. Bu seferki biraz zor gibi...
Aşağıdaki resimde farklı renklerde bir sürü fil göreceksiniz. Ama görmediğiniz bir şey daha var: Fillerin arasına saklanmış bir panda!
Bakın bakalım, pandayı görebildiniz mi? Biraz daha dikkatli incelemeye devam edin, bence bulacaksınız ve önceden nasıl görmediğinize çok şaşıracaksınız :) 

Siz bu haber hakkında neler düşünüyorsunuz?