31 Aralık 2016 Cumartesi

#2016'da Neler Oldu? #2

1- Son 68 Yılın En Yakın ''Süper Ay'ı'' Gerçekleşti!
14 Kasım 2016 tarihinde Ay, hem yörüngesinde Dünya'ya en yakın konumdaydı hem de dolunay evresindeydi. Bu doğa olayı ''Süper Ay'' olarak adlandırıyor. ''Süper Ay'da'' Ay, yörüngesinde Dünya'ya en uzak konumda olduğu durumdan yaklaşık %14 oranında daha büyük gözüküyor. 
Aslında ''Süper Ay'' çok nadir görülen bir gök olayı değil. Ancak Ay, 1948 yılından bu yana Dünya'ya bu kadar yakın olmamıştı. 

Siz bu haber hakkında neler düşünüyorsunuz?

Güneş Sistemi'ne En Yakın Yıldızın Yörüngesi!

''Alfa Erboğa'' yıldız sisteminde, birbirlerine çok yakın oldukları için çıplak gözle ayırt edilemeyen üç yıldız var. Bu üç yıldızdan biri olan ''Proxima Erboğa'' ''Güneş Sistemi'mize'' en yakın yıldız. Ne var ki çok sönük olduğu olan bu yıldızın gerçekten yıldız sisteminin bir parçası olup olmadığı yakın zamana kadar tartışmalıydı. 
Fransa'daki ''Paris Gözlemevi'nden'' araştırmacılar ''Proxima Erboğa'nın'', sistemin diğer iki üyesi olan ''Alfa Erboğa A'' ve ''Alfa Erboğa B'' adlı yıldızların çevresinde dolandığı geçtiğimiz günlerde kanıtlandı. Araştırmaya göre, ''Proxima Erboğa'' yörüngesindeki bir turunu ''550.000'' yılda tamamlıyor.

Siz bu haber hakkında neler düşünüyorsunuz?

İlginç Taşlar Müzesi!

Japonya'da ''Tokyo'' kenti yakınlarında bulunan ''Chinsekikan'' adlı bu müzede, doğadan toplanmış ilginç görünümlü taşlar sergileniyor. Bir taş meraklısının kurduğu müzede 1700 kadar taş bulunuyor. Taşların yaklaşık yarısını yüze benzeyenler oluşturuyor. 
Müzeyi oluşturanlar ilk başta, sergiledikleri taşların her birinin yanına bir açıklama yazısı koyuyorlarmış. Ancak taşların sayısı arttıkça bundan vazgeçmişler. Artık müzeye gelen ziyaretçiler bazı taşların neye benzediğine kendileri karar veriyorlar. Bunların arasında ünlülerin ve film kahramanlarının yüzlerine benzeyen çok sayıda taş da var. 
Siz bu haber hakkında neler düşünüyorsunuz?

30 Aralık 2016 Cuma

Windows'a Oyun Modu!

Oyun severler son yıllarda daha çok mobil ve konsol oyunlarına ilgi gösteriyorlar. Tabii bu durumu gören Microsoft da boş durmuyor.
Windows 10'a çok yakında gelecek bir güncellemeyle Windows ekranınıza bir buton eklenecek. Bu butonun adı "Game Mode" yani "Oyun Modu" olacak. Peki, bu buton ne işe yarayacak?
Oyun oynayanlar bilir, özellikle yüksek bilgisayar sistemleri isteyen oyunlar bilgisayarı "kasar". İşte bu butona bastığınızda, Windows otomatik olarak diğer uygulamalara giden sistem kaynaklarını kısacak ve yalnızca oyuna yönlendirecek. Yani eğer yaptıkları açıklamalar doğruysa bundan sonra bilgisayarda oynadığınız oyunlar eskisi kadar "kasmayacak" :)
Windows'a Oyun Modu Geliyor! 
 Umarız böyle bir güncelleme en kısa zamanda gelir ve biz oyun severler daha rahat oyun oynamaya devam edebiliriz.
Siz bu haber hakkında neler düşünüyorsunuz? 😊

25 Aralık 2016 Pazar

Dog Search!

İnternette dönem dönem herkesi oldukça zorlayan bulmacalar ortaya çıkıyor. Biz de burada sıklıkla yer vermeye çalışıyoruz. Genelde birbirine benzer karakterler arasında aradığımızı bulmaya çalıştığımız bulmacalara bir yenisi daha eklendi.
🐶🐶🐶🐶🐶🐶🐶🐶🐶
Köpeği Bul! 🐶
Bu sefer karakterler yerine harfler var. Rastgele sıralanmış gibi görünen bu harflerin arasında bir kelimeyi arıyoruz, İngilizce köpek anlamına gelen "DOG" kelimesini... 
Kimisi dakikalarca uğraşıp bulamazken kimisi de 10 saniye içinde çözebiliyor. Bulmacadaki harfleri soldan sağa, yukarıdan aşağı ve çapraz olarak tarayın ve "DOG" kelimesini bulmaya çalışın. Uyarayım sandığınız kadar kolay değil.
 
Siz bu bulmacadaki "Köpeği" bulabildiniz mi? 

17 Aralık 2016 Cumartesi

#2016'da Neler Oldu?

1- En Büyük Asal Sayı Bulundu;
ABD'li matematikçi Curtis Cooper, bir bilgisayar programı kullanarak şimdiye kadar bilinen en büyük asal sayıyı hesapladı. 
22.338.618 basamaklı bu sayı, 2'nin 74.207.281 defa kendisiyle çarpımından 1 çıkarılmasıyla elde edildi. 

2- 2016 Yılı En Sıcak Yıl Olabilir!
Dünya Meteroloji Örgütü'nün (WMO) açıkladığı verilere göre 2016 yılı, meteorolojik kayıtların tutulmaya başlanmasından bu yana yaşanan en sıcak yıl olarak tarihe geçebilir. Bu rapora göre 2016 yılının şimdiye kadarki küresel sıcaklık ortalaması,beklenen sıcaklık ortalamasının üzerinde. 
WMO'ya göre bu durum, karbon içeren petrol ve doğalgaz gibi yakıtların kullanımındaki artıştan kaynaklanıyor. 

3- Yeni Bir Veri Depolama Yöntemi Bulundu!
İngiltere'deki ''Southampton Üniversite'sinden'' araştırmacılar nano yapıdaki cam bir malzemeyle yeni bir veri depolama alanı geliştirdi. Bu yöntemde veriler depolanırken lazer ışınlardan yararlanılıyor. Yaklaşık 1 TL büyüklüğündeki depolama aracına ''360 terabayt'' büyüklüğünde veri kaydedilebiliyor. 
Ayrıca biliminsanları bu verilerin 190 dereceye kadar olan sıcaklıklarda yaklaşık 13,8 milyar yıl saklanabileceğini öngörüyor. Günümüzde kullanılan veri depolama araçlarına en fazla 10 terabayt veri kaydedilebiliyor. 

Siz bu haberler hakkında neler düşünüyorsunuz? Bilim Çocuk/ Aralık 2016

Kambur Balinalar Suya Vurarak Haberleşiyor!

Kambur balinalar sık sık suyun dışına sıçrayıp sonra kendilerini sırt üstü suya bırakır. Bazen de kuyruklarını ya da yüzgeçlerini tekrar tekrar suyun yüzeyine vurur. Avustralya'daki ''Queensland Üniversite'sinden'' araştırmacılar kambur balinaların tüm bunları birbirleriyle haberleşmek için yaptıkları sonucuna ulaştı. 
Araştırma sonuçları kambur balinaların dört kilometreden uzaktaki balinalarla suyun dışına sıçrayarak yakınlarındaki balinalarla ise suyun yüzeyine kuyruklarını ya da yüzgeçlerini vurarak haberleştiklerini gösterdi.

Siz bu haber hakkında neler düşünüyorsunuz? Bilim Çocuk/ Aralık 2016

Atık Sulardan Elektrik Enerjisi!

Kentlerde suyun, su kaynaklarından evlere,işyerlerine ve diğer yapılara ulaştırılması için önemli miktarda elektrik enerjisi gerekir. Elbette atık suların arıtılması için kullanılan tesislerde de elektrik enerjisine ihtiyaç var. Danimarka’nın ''Aarhus'' kentinde, kentteki atık su arıtma tesisinden elektrik enerjisi elde ediliyor.
Bu tesiste, kentten toplanan atık sulardaki maddelerden ''biyogaz'' üretiliyor. Sonra da üretilen ''biyogaz'' yakılarak elektrik enerjisi elde ediliyor. 

Siz bu haber hakkında neler düşünüyorsunuz? Bilim Çocuk/ Aralık 2016

En Yüksek İrtifada Yetişen Bitki!

Dağlarda belirli yüksekliklerden sonra bitki yetişmez. Çünkü birçok bitki çok yüksek yerlerdeki düşük hava sıcaklıklarına,düşük basınca ve Güneş'ten gelen zararlı ışınlara dayanamaz. ''Himayalar'daki'' bitkileri inceleyen ''Çekya'dan'' bir grup araştırmacı, deniz seviyesinden 6150 metre yüksekte bir grup bitkiyle karşılaştı.
''Yastık Bitkisi'' olarak adlandırılan bu bitkilerden birinin yaklaşık ''20 yaşında'' olduğu belirlendi. Bitkinin tohumlarının rüzgarla buraya taşındığı düşünülüyor. 

Siz bu haber hakkında neler düşünüyorsunuz? Bilim Çocuk/ Aralık 2016

14 Aralık 2016 Çarşamba

Bulut Küresi!

Bir Twitter kullanıcısı, gökyüzünde ilginç bir bulut gördüğünü söyleyerek bu fotoğrafları paylaştı.
Adeta mükemmel tasarlanmış bir küreye benzeyen bu fotoğraflarda herhangi bir dijital müdahale bulunmuyor.
Bulut Küresi
Japonya'da çekilmiş bu fotoğraflar sosyal medyada oldukça ilgi gördü. Doğa bilimciler bu tip bulutların ''Arcus Bulut'u'' olduğunu söylediler.
Siz daha önce böyle bir doğa olayıyla karşılaştınız mı? 

11 Aralık 2016 Pazar

Sonsuz Enerjili ''Drone''!

Normalde havada kalma süreleri 15-20 dakika kadar olan Drone’lar (İnsansız hava araçları), bu enerji kaybından sonra uzun bir süre şarj ihtiyacı duyuyorlar. CyPhy Works adlı firmanın geliştirdiği PARC adlı Drone şarj edilmeden günlerce uçabiliyor.
Daha öncesinde askeri kullanım için tanıtılan bu Drone, herkesin alabilmesi için halk için de tanıtıldı. PARC gücünü, kendisine bağlı olan mikrofilamentten karşılıyor. Her ihtimale karşı Drone’ye pil eklemekte ihmal edilmemiş.
Sonsuz Enerjili Drone
Siz bu haber hakkında neler düşünüyorsunuz?

Dünya'ya Kuyruklu Yıldız Mı Çarpacak?

2029 yılında 67P isimli kuyruklu yıldızın Dünya'ya çarpacağı ve dünyanın yok olmasına neden olacağı haberleri konuşuluyor. Bu yalnızca bir söylenti mi?
Aslında bu tip haberler zaman zaman ortaya çıkıyor fakat bu seferki kuyruklu yıldızın ismini ve tarihi vererek insanları telaşa düşürmüşe benziyor. NASA'dan ise herhangi bir resmi açıklama gelmedi.
67P kod adlı kuyruklu yıldızın %2,7 ihtimalle Dünya'ya çarpacağı söylense de NASA'nın sitesinde buna dair bir bilgi bulunmuyor.
Dünya'ya Kuyruklu Yıldız mı Çarpacak? 
Dünya'ya çarpacak gök taşlarının bilgisini tutan Torino Ölçeği'ne göre şimdilik Dünya'ya böyle bir yıldız çarpması ihtimali %0. Bakalım, bekleyip göreceğiz. (Belki de göremeyeceğiz.) 
Siz bu haber hakkında neler düşünüyorsunuz?

3 Aralık 2016 Cumartesi

Facebook'tan Kamera Uygulaması!

Facebook’ta fotoğraf ve metin paylaşmak şüphesiz ki çok kolay. Fakat aynı durum diğer içerikler için geçerli olmuyor. Facebook bu sorun için Snapchat benzeri bir kamera uygulaması yapacak. Kullanıcılar bu uygulama üzerinden video kaydı yapabildikleri gibi canlı video yayını da yapabilecekler.
 Facebook’tan Kamera Uygulaması
Daha Fazla İçerik!
Facebook, daha önce de Snapchat benzeri uygulamalar yapmış fakat daha sonradan kapatmıştı. Facebook’un geliştirdiği bu yeni uygulama, Facebook kullanıcılarını daha fazla içerik oluşturmaya teşvik etme hedefini taşıyor.

Siz bu haber hakkında neler düşünüyorsunuz?

Plüton'da Volkan!

''Gizemli Gezegen'' olarak bilinen Plüton’un yüzeyinde buz volkanı olduğu sanılan iki oluşumun bulunduğu bildirildi.
 Plüton'da Volkan
NASA’nın fırlattığı New Horizons adlı uzay aracının çektiği fotoğraflarda, Plüton’un yüzeyinde birkaç kilometre yüksekliğe ve onlarca kilometre genişliğe sahip iki dağın tepelerinde çukurlar olduğu görüldü. Bu dağların ise su veya metan püskürttüğü sanılıyor.
Siz bu haber hakkında neler düşünüyorsunuz?

Akıllı Cüzdan!

Akıllı telefon, akıllı robot gibi elektronik aletleri hepimiz duymuşuzdur fakat akıllı cüzdan bir ilk. Çoğu zaman insanlar cüzdanlarını evde, arkadaşlarının evinde, okulda, iş yerinde unutabiliyor. Bu durum yüzünden insanların kredi kartları ve paraları risk altına giriyor. Walli adı verilen akıllı cüzdan ise cüzdan kaybetme sorununu ortadan kaldırıyor.
Akıllı Cüzdan
 
Telefonla Bağlantı Kuruyor!
Bluetooth 4.0 bağlantısına sahip olan bu cüzdan yaklaşık olarak 30,5 metreye kadar telefon üzerinden bağlantı kurabiliyor. Telefon ve cüzdan arasındaki mesafe bu metreden sonra artmaya devam ederse, cüzdan otomatik olarak telefona cüzdanın unutulmuş olabileceğine dair bir mesaj gönderiyor.
Akıllı Cüzdan
Kartları da Koruyor!
SecurePoeckets adı verilen bir teknoloji sayesinde cüzdan, kartların yer aldığı bölümü de koruyor. Kartların konulduğu bölümde kimlik kartı yada kredi kartı belirli bir süre eksik olduğunda kullanıcıya bu kartın kaybolmuş olabileceğine dair bir uyarı gönderiyor 
 Akıllı Cüzdan
Telefon Kaybolursa Ne Olacak?
Telefonun kaybolması durumunda ise bu kez cüzdan devreye giriyor. Cüzdanın üzerine iki kez dokunulduğunda cihaz çalmaya başlıyor ve böylece telefonun yeri öğrenilebiliyor.  
Siz bu haber hakkında neler düşünüyorsunuz?