25 Kasım 2016 Cuma

Öğretmenler Günü ve Elma!

Öğretmenler Günü'nün  ''Elma'' ile alakası nedir? Hadi beraber öğrenelim!
1700'lerde Danimarka ve İsveç'te yok çiftçiler çocuklarının eğitimleri için para yerine ''Elma'' verirlermiş. Bu gelenek 1920-1930 yıllarında Amerika'da yeniden canlanmış. Fakir aileler öğretmenlere para yerine elma vermişler. Ondan sonra da sembolik olarak öğretmenlere elma yollamak adet olmuş.
Siz bu haber hakkında neler düşünüyorsunuz?

Piramitlerin Sırrı Neden Çözülemiyor?

Piramitler, karmaşık tasarımları ve el yapımı eşyalarıyla arkeolojik olarak çok önemli. Londra’daki UCL Üniversitesi Petrie Mısır Arkeolojisi Müzesi’nden Alice Stevenson modern arkeolojik çalışmaların anlamaya çalıştığımız mirasa zarar vermeyeceğinden emin olmamız gerektiğini söylüyor. 

3 Boyutlu Arkeolojik Yapılar;
CyArk adlı kâr amaçlı olmayan bir kuruluş, dünya kültür mirası olarak görülen 500 arkeolojik yapının dijital olarak koruma altına alınması çalışması başlattı. Berlin’deki Brandenburg Kapısı, Irak’ta antik Ur kentindeki piramit benzeri Ziggurat gibi yapılar lazer ışınlarıyla taranarak hiç dokunmadan ve zarar vermeden üç boyutlu görüntüleri alınıyor.
 Piramitlerin Sırrı Neden Çözülemiyor?
Gelecekte Sırlarını Çözebilirler;
Tarama, görüntüleme ve sensör teknolojileri gibi gelecekte piramitleri incelemeyi kolaylaştıracak teknikler geliştiriliyor. Uzaydaki uydulardan gelen kızılötesi görüntüler de toprağa gömülü haldeki piramitlerin tespit edilmesinde rol oynamıştı. Bu tür teknolojiler bu esrarengiz yapıları anlamamızda yardımcı olabilir. Ayrıca bunlar yanında robotlarda bizlere yardım edebilir.
Piramitlerin Sırrı Neden Çözülemiyor?
Siz bu haber hakkında neler düşünüyorsunuz?

Mars'ın Atmosferi Böyle Yok Oldu!

Mars'ın atmosferi Güneş fırtınaları yüzünden yok olmuştu. NASA, bu olay ile ilgili bir video hazırlamış. Bize de izlemek düşüyor. :)
Siz bu haber hakkında neler düşünüyorsunuz?

20 Kasım 2016 Pazar

''İo'nun'' İlginç Bir Atmosferi Var!

Jüpiter'in uydularından biri olan ''İo'' yüzeyindeki dev yanardağlarla ünlü. Ama öyle görünüyor ki ''İo'nun'' ilginç bir özelliği daha var. Atmosferinin bir görünüp bir kaybolması. Bu ince atmosfer, yanardağlardan çıkan ''sülfürdioksit'' gazından oluşuyor. ツ
''İo'', Jüpiter'in gölgesine girdiğinde atmosferi soğuyup donarak uydunun yüzeyine çöküyor. ''İo'', Jüpiter'in gölgesinden çıkıp tekrar güneş ışığı almaya başladığında sıcaklık artıyor,donan maddeler yeniden gaz haline geçiyor ve atmosfer oluşuyor. 

Siz bu haber hakkında neler düşünüyorsunuz? Kaynak: Bilim Çocuk/ Kasım 2016

18 Kasım 2016 Cuma

Bitkiler Köklerine Işık Gönderebiliyor!

Bitkilerin gövdelerinde,yapraklarında,çiçeklerinde ve köklerinde büyümelerini düzenleyen ışık alıcıları olduğu biliniyor. Bitkilerde büyüme,bu alıcıların ışık tarafından uyarılması sayesinde gerçekleşiyor. Ama ışık toprağın derinliklerine inemiyor. Bu durumda bitkiler köklerindeki ışık alıcılarını nasıl kullanıyor?
Bugüne kadar bu sorunun yanıtı bilinmiyordu. Güney Kore'de ''Fare Kulağı Teresi'' adlı bitki üzerinde yapılan bir araştırmada bitkinin gövdesinin tıpkı fiber optik kablolar gibi ışığı iletebildiği gözlemlendi. Bitkinin gövdesi,ışığı bitkinin kökünde bulunan ve ''fitokrom'' adı verilen alıcılara iletiyor. Bu alıcılar uyarılınca da köklerin büyümesini sağlayan ''HY5'' adlı bir hormon üretiliyor. 
Siz bu haber hakkında neler düşünüyorsunuz?

Karadeniz'de 41 Batık Gemi Bulundu!

Karadeniz'de yapılan ''Karadeniz Sualtı Arkeolojisi Projesi'' kapsamında yapılan araştırmalar sırasında deniz tabanında eski dönemlerden kalma tam 41 batık gemi bulundu. Araştırmacılar bunların bir bölümünün ''Osmanlı ve Bizans'' dönemlerine ait olduğunu düşünüyor.
Batık gemilerin hemen hepsinin geçmişte ticaret amacıyla kullanıldığı sanılıyor. Karadeniz'in derinliklerinde suda çok az oksijen bulunması nedeniyle bu batık gemilerin ahşap kısımları bile bozulmadan kalabilmiş. Şimdi araştırmacılar uzaktan kumandalı sualtı araçları ve üç boyutlu tarayıcılar kullanarak batık gemilerin ayrıntılı görüntülerini elde etmek için çalışıyorlar. 
Siz bu haber hakkında neler düşünüyorsunuz?

Ay'ın Yeni Kraterleri!

Ay'ın Dünya'nınki gibi onu göktaşlarından koruyan bir atmosferi yok. Bu nedenle göktaşları Ay yüzeyine çarparak yüzeyde çukurlar ve kraterler açılmasına neden oluyor. Geçtiğimiz aylarda ABD'deki ''Arizona Eyalet Üniversite'sinden'' araştırmacılar, Ay Keşif Yörünge Aracı'nın çektiği Ay görüntüleri üzerinde çalışma yapmışlar. 
Binlerce görüntüyü inceleyerek bu görüntülerdeki kraterleri saymışlar. Sonuç olarak da Ay'ın yüzeyinde son yedi yılda 222 yeni krater oluştuğunu saptamışlar. 
Siz bu haber hakkında neler düşünüyorsunuz?

11 Kasım 2016 Cuma

İlginç Takılar!

Takı tasarımcısı Anna Čurlejová, farklı renklerdeki kalemlerin bölümlerini bir araya getirerek muhteşem takılar oluşturdu.
İlginç Takılar
İlginç Takılar
İlginç Takılar
İlginç Takılar
İlginç Takılar
İlginç Takılar
İlginç Takılar
İlginç Takılar
İlginç Takılar
Siz bu haber hakkında neler düşünüyorsunuz?

Sanatkar Cihaz!

Bu cihaz kullanması en zevkli cihazlardan biri olsa gerek. Ortaya çok ilginç çizimler çıkartan bu aletin ihtiyacı olan tek şey bir kalem ve bir kağıt. Dişlileri farklı şekilde yerleştirerek birçok farklı çizim elde edebileceğin bu alet, insanlara, kendisini çevirmesi dışında hiçbir iş bırakmıyor.
Sanatkâr Cihaz 
 Sanatkâr Cihaz 
Sanatkâr Cihaz
Sanatkâr Cihaz 
Sanatkâr Cihaz
Siz bu haber hakkında neler düşüyorsunuz?

Youtube Görüntü Kalitesini Artırdı!

Artık televizyonlarımızdan daha çok izlediğimiz Youtube görüntü sistemini güncelliyor. Bundan böyle Youtube'un görüntü kalitesi daha da artacak.
Daha önce 4K desteğini getirerek yüksek çözünürlüklü video izleme imkanı sunan Youtube, şimdi de videolara HDR desteği eklediğini açıkladı.
Özel bir yazılımla ekledikleri HDR desteği sayesinde videolar artık daha renkli ve daha keskin görünecek. Örnek olarak paylaştıkları videoyu aşağıdan izleyebilir ve Youtube'un HDR görüntülerine doyabilirsiniz.
Siz bu haber hakkında neler düşünüyorsunuz?

10 Kasım 2016 Perşembe

Unutmadık,Unutturmayacağız!

Ata'mızı vefatının 78.yılında sevgi,saygı ve özlem ile anıyoruz. Unutmadık,unutturmayacağız! 

4 Kasım 2016 Cuma

William Shakespeare Kimdir?

''Olmak yada olmamak; işte, bütün mesele bu!''... Bu sözü mutlaka duymuşsunuzdur. İşte bugün sizlere tanıtacağım ''William Shakespeare'' bu sözün sahibi. Hadi! Komedi ve trajediyle ünlü olan bu yazarı tanıyalım!
William Shakespeare, 1564 yılında İngiltere'nin başkenti Londra'da doğmuştur. 23 Nisan 1616 tarihinde ise doğduğu topraklarda hayatını kaybetmiştir. 
18 yaşında iken bir çiftçinin kızı olan ''Anna Hathaway'' ile evlenmiştir ve 3 çocuğu olmuştur. 
14 - 15 yaşlarına kadar okulda tarih dersleri almış, sonrasında ise okulunu bırakmıştır.
''Shakespeare'' ilk oyunlarını komedi ve tarih üzerine yazmıştır. Daha sonrasında ise trajedilere yönelmiştir. En ünlü trajedileri olan; Hamlet ve Macbeht'i de 1608'li yıllarda yazmıştır. 
Ünlü yazarın şiirleri de bulunmaktadır. Bunlardan en ünlüsü; ''Venüs ve Adonis'tir''. 
William Shakespeare 23 Nisan 1616 tarihinde İngiltere'nin başkenti olan Londra'da doğduğu semtte hayatını kaybetmiştir. Onun eserleri 400 yıl öncede popülerdi; şimdide çok popüler...

Siz ''William Shakespeare'yi'' önceden duymuş muydunuz?