''Arabistan'' bugün çölden oluşuyor; fakat ''Afrika’dan'' dünyaya yayılan ilk insanlar için geçiş noktası olan bu yer, eskiden şiddetli muson yağmurlarıyla sulanan yeşil otlaklar ve ormanlarla kaplıydı. Bu bulgular ''Afrika’daki'' ilk modern insanların neden ve nasıl kıtadan ayrıldığı sorusuna ışık tutabilir.
İnsanların göç etmesi için eskiden daha fazla olanak vardı!
Oxford Üniversitesi’nden Ash Parton, “İnsanların Afrika’dan ayrılması için eskiden sandığımızdan çok daha fazla olanak vardı.” dedi. Parton’un ekibinin elde ettiği veriler muson yağmurlarının her 23 bin yılda bir Arabistan’ın iç kesimlerine kadar ulaştığını ve böylece bitki örtüsünün ve hayvanların çeşitlendiğini ortaya koyuyor.
Dere yataklarını incelediler!
Parton güneydoğu Arabistan’daki kurumuş dere yataklarını inceledi. Arabistan yarımadasının doğusundaki El Sibetah bölgesinde bir taş ocağında 160 bin yıl öncesine ait dere yataklarında alüvyon ve çökeltiler bulundu. Yapılan incelemeler sonunda, bu bölgelerin bol yağış aldığını gösteren beş evreye rastlandı. Bu dönemlerde nehirler aktığı için alüvyonlar birikmişti. Kurak dönemlerde ise su akışı az olduğundan dolayı daha az tortu birikmiş olduğu görüldü.
Siz bu haber hakkında neler düşünüyorsunuz?
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder