Ramazan ayının vazgeçilmezlerinden ramazan pidesi yine sıcacık ve mis gibi kokusuyla soframızdaki yerini aldı. Peki ramazan pidesinin tarihi nereye ve ne zamana dayanıyor?
17.Yüzyılda fırınlar ramazanda özel bir hamurkar ile özel pişirici tutarlarmış. Hamurkarlar yalnızca ramazan ayında çalışırlarmış. Öyle her ilden değil tabii yalnızca; Kastamonu, Eflani, Safranbolu, Karabük ve Trabzon’dan gelenler rağbet görürmüş.
Pişirme ustaları oldukça yüksek bir ücretle çalışırlarmış çünkü, kızgın taş üstüne konan “taban pidelerinin” çevrile çevrile pişmesi gerekiyormuş. Çünkü zamanında ve tam kıvamında ramazan pidesi elde etmek hiç de kolay bir iş değilmiş :)
Siz ramazan pidesinin tarihçesini biliyor muydunuz?
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder