İnsanlar olarak maalesef öncelikle kendimizi düşünüyoruz. Ancak Dünya'da bizden başka canlılar da var ve ilk defa birinin nesli tükendi... Hem de bizim yüzümüzden!
"Mozaik Kuyruklu Fare" olarak bilinen "Bramble Adası Melomyleri", insanların neden olduğu iklim değişikliği yüzünden Dünya üzerinden yok olan ilk memeli olarak kayıtlara geçti.
Bilim adamlarının belirttiğine göre bu fareler yalnızca 340 metre uzunluk ve 150 metre genişliğindeki Bramble Adası'nda yaşıyorlardı. İlk defa 1845 yılında Avrupalılar tarafından kayıtlara geçirilen bu kemirgenlerden eskiden binlerce vardı. En son 2009 yılında birkaç adet görülen Mozaik Kuyruklu Farelerin yok olma nedeni deniz seviyesinin yükselmesi olarak belirlendi.
Küresel iklim değişikliği, fabrikaların ve zararlı enerji tüketiminin dünyamıza verdiği zararların başında geliyor. Arabaların egzoz dumanları veya binaların bacalarından çıkan dumanlar gibi etkenlerle atmosferimizdeki sera gazı oranı yükseliyor ve dünya yavaş yavaş canlıların yaşaması için daha elverişsiz bir hale geliyor.
Bu hava kirliliğini birey olarak engellememiz çok zor ama bilinçli bireyler olup çevremizi koruyarak farkındalık yaratabilir ve düşünen bir toplum oluşturabiliriz. Bu farelerin başına gelenlerin ileride bizim de başımıza gelmemesi için çevremizi korumak, doğamızın değerini bilmek çok önemli.
Siz çevre kirliliği hakkında ne düşünüyorsunuz?
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder