17 Ocak 2016 Pazar

Özel Ders Alıyor Musunuz?

Aileler, çocuklarına neden özel ders aldırır?

Okul, dershane, kurs, özel ders derken resmen pestilimiz çıkıyor. Peki, acaba anne veya babalarımız bize neden özel ders aldırıyor? 

Özel Ders Alıyor musun?
 
Ailelerin gerekçeleri şunlar:

1.    Temel bilgilerini pekiştirsin.
2.    Sınavlara hazırlık için.
3.    Arkadaşlarından geri kalmasın.
4.    Zamanını çalışarak geçirsin.

Peki, ama bu önermeler doğru mu?

Aslına bakarsak hayır! Çünkü böyle olunca eğitim, para ile alınıp satılan bir şeye dönüşüyor. Bunun adı ise ‘eğitim’ olmuyor. Ticaret oluyor. Yapılan bir araştırmaya göre, özel ders vermek bir sektöre dönüşmüş ve her yıl %7 oranında büyüyormuş. Ne kadar da hızlı bir büyüme oranı!
 
Özel Ders Alıyor musun?
 
Üstelik tüm dünyada özel derslere harcanan paranın 100 milyar doları aşması bekleniyormuş. Üstüne üstlük, özel dersten verim alınıp alınmadığı ise tam olarak bilinemiyor bile. 

Araştırmacılar ‘sürü psikolojisi’ diyor

Yapılan bir araştırmaya göre, birçok aile, sırf arkadaşları ders aldığı için kendi çocuğuna da özel ders aldırıyor. Ne kadar da yanlış bir düşünce öyle değil mi?
 
Özel Ders Alıyor musun?
 
Hong Kong Üniversitesi’nde Karşılaştırmalı Eğitim profesörü Mark Bray UNESCO adına Asya ve Avrupa’da bu sektörü araştırmış. Bray, “Velilerin %72’si çocuklarına ders aldırdığında, geri kalan %28 kendisini kötü hissediyor. Bazı aileler de çocuklarının teke tek eğitimde, okullarına kıyasla daha çok bilgi öğrendiğini düşünüyor.” diyor.
 
Özel Ders Alıyor musun?
 
Özel dersler konusunda ne düşünüyorsunuz? Sizce yararlı mı, zararlı mı?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder