14 Eylül 2018 Cuma

Galapagos Adaları

Dünyanın en ilginç coğrafyalarından biri burası! Galapagos Adaları, yeryüzünün canlı çeşitliliği bakımından en zengin yerlerinden biri!
Galapagos Adaları'na yolculuk
Galapagos Adaları Nerededir? 
Bu ada, Büyük Okyanus'un (Pasifik Okyanusu) doğusunda yer alır. Ekvator ülkesine bağlıdır. 
Galapagos Adaları'na yolculuk
Nasıl Keşfedildi? 
1535 tarihinde bir gemi kazası sonucu keşfedilmiştir. Kazazedeler bu adayı fark edince, İspanya kralına bir mektup göndererek, adadaki gördüklerini anlatmışlar ve 1700’lerde Galapagos Adası gemiler için bir kontrol noktası olarak kullanılmaya başlanmış. 
Galapagos Adaları'na yolculuk

Adada Canlı Çeşitliliği Fark Edildi
1835’te ünlü doğa bilimcilerden Charles Darwin, adayı ziyaret ederek adadaki canlı çeşitliğini fark etmiş ve eşi benzeri başka yerde bulunmayan, birçok canlı türü karşısında büyülenmiş...
Üstelik Darwin, bu canlı türlerinin çevreye uyum sağlayarak değiştiklerini fark edip gözlemlerini yazıya dökmüş.  
Galapagos Adaları'na yolculuk

 İşte Galapagos Adasındaki Değişik Türlerden Bazıları;
Galapagos Adaları'na yolculuk

Adaya ismini veren Galapagos KaplumbağasıBoyutları oldukça büyük olan kara kaplumbağalarıdır. Adaya adını veren canlıdır. Çünkü 'Galapago' sözcüğünün anlamı İspanyolcada 'kaplumbağa' anlamına gelmektedir. Yaşam süreleri insanlara göre uzundur. Nesli tükenmekle karşı karşıya olan hayvanlardan biridir.

Galapagos PengueniBu hayvanlar adanın en şaşırtıcı hayvanlarından biridir. Nedeni Penguenleri düşününce aklımıza hemen kutuplar ve buzlar gelir. Çünkü onlar soğuk yerlerde yaşamlarını sürdürürler. 
Galapagos Adaları'na yolculuk

Oysa bu penguenler, kutupla bağımsız dünyanın en sıcak ülkesi olan Ekvator’a bağlı bir adada yaşıyorlar. Bu sevimli penguenlerin en büyük problemi kendilerini serin tutabilmek oluyor. Bunun için kanatlarını açıyor ve rüzgarın onları serinletmesini bekliyorlar.

Dünyanın tek yüzebilen kertenkelesi de bu adada!
Deniz İguanası, tek yüzebilen kertenkele türüdür. Su altında beslenebilmek için bir saatten fazla kalabilirler. Isınabilmek için tüm güneş ışığını çeken koyu renkli derileri vardır. 

Galapagos Adaları'na yolculuk
Galapagos Adaları'na yolculuk

Siz bu haber hakkında neler düşünüyorsunuz?

*Edit*:
Bilim insanları, 
canlı çeşitliliğiyle oldukça ilgi toplayan adada hayvanların birbirlerine zarar vermeden yaşamlarını nasıl sürdürebildiklerini hâlâ araştırıyor. 

*Video*:

Halı Sanatı

Portekizli tekstil sanatçısı Vanessa Barragão, mandal kancası, tığ işi, dokuma, sepetçilik ve keçe yardımıyla ortaya çok güzel eserler çıkartıyor.
Hadi beraber bir göz atalım...






Siz bu haber hakkında neler düşünüyorsunuz?

İlginç Eşyalar

Hayatımızı kolaylaştırmak için üretilen eşyalar, ilginç dokunuşlarla kullanımı imkansız hale geliyor.

Peki bu eşyaları kim bu kadar zor hale getiriyor?

Mimar Katerina Kamprani pratik olmayan ev eşyaları tasarlayarak hem tuhaf hem de oldukça komik tasarımlar gerçekleştiriyor.





Siz bu haber hakkında neler düşünüyorsunuz?

Sanat Her Şeye Öncü

Caralyn Edwards-Tucker, iki yıl önce sanat üzerindeki çalışmalarına daha fazla zaman ayırmak için işinden ayrıldı ve şimdi büyüleyici çalışmalara imza atıyor. 

10 yıl önce ablasının yardımıyla çalışmalarına başlayan Caralyn'in küçük bir web sitesi var. İlk heykellerini havayla kuruyan bir kilden yapmıştı. Artık malzemelerini teknik ve araçlarla birlikte rafine ederek polimer kil kullanıyor.

2008 yılında Dragon Con Art şovuna kabul edildi. Şimdiye dek çeşitli sanat eserlerinden altı ödül aldı.

İşinden ayrılması sanatçıya eserleri için daha fazla zaman ayırmasını sağladı.


Her yıl işleri büyüyor ve insanların keyif alacakları çok sayıda eser ortaya çıkarıyor. 

Siz bu haber hakkında neler düşünüyorsunuz?