Ses hızında ve daha hızlı şekilde uçabilen jetler ve uçaklar senelerdir var ancak kullanımları konusunda bazı sınırlandırmalar mevcut. Ses hızının üstünde hareket edilmesiyle ortaya çıkan sonik patlamalar ve beraberinde getirdiği gürültü, çok yüksek ve rahatsız edici olduğu için bu uçuşlar engellenir durumda. Üstelik üretimi de hayli masraflı olduğu için seneler içinde benzer pek çok proje durdurulmuştu.
Ancak NASA, üzerinde çalışmaya başladığı yeni proje sayesinde sesten hızlı uçabilen uçakların gürültü seviyelerinde büyük bir düşüş gerçekleştirebilmeyi hedefliyor. Lockheed Martin isimli, dünyanın önde gelen ileri teknoloji ve havacılık şirketlerinden biriyle anlaşma sağlayan NASA, yürütülen proje kapsamında sonik patlama etkisinin en aza indirildiği bir uçak tasarlamıştı.
70'li yıllarda Oklahoma'da sonik patlama sesi ile ilgili testler gerçekleştirilmiş ancak gerçekleşen uçuş sayısının artışı ile birlikte şehirde yaşayan halktan da şikayetler artmıştı. Tüm olumsuz yorumlar ve tepkiler sonrasında ise test başarısız olmuş ve ses hızının üstüne çıkmanın önü kapanmıştı. NASA'da bu yolu yeniden açma peşinde.
Geçtiğimiz Kasım ayında gerçekleştirilen ilk testler olumlu sonuçlanmış fakat 2022 senesinde, uçuşunu gerçekleştirebileceği güne kadar NASA, bu yeni uçak ile pek çok farklı test gerçekleştirecek. Eğer devamında yapılan testler başarısız olursa, ses hızını yolcu taşımada kullanma hayalleri bir kez daha ertelenecek. NASA, uçuşlar gerçekleşirken bir yandan yerdeki sensörlerle gürültüyü ölçecek bir yandan da bölgede yaşayan gönüllülerle görüşerek ses ile ilgili bilgi edinecek.
Eğer her şey beklendiği gibi ilerlerse 2022 senesinden sonra ses hızından hızlı uçan uçakların mesafeleri çok daha yakın hale getireceği düşünülüyor. Sivil havacılık anlamında da büyük bir adım olarak değerlendirilen bu durum, gelecekte çok daha hızlı olabileceğimizin de mesajını veriyor.